Verkoop van Choco

Deze pagina gaat verschillende gezichtspunten laten zien van het aankoop traject van chocolade.

Er is vaak een inleiding tot een artikel en dan een link naar een publieke Dropbox, soms ook de weblink.

Neuromarketing

Op de proppen komen met het perfecte recept voor chips of de ideale marketingstrategie voor een frisdrank of chocolade product is de heilige graal van de marketeer. In focusgroepen en enquêtes werd de consument gevraagd welk product het beste smaakte of welke commercial het meest aantrekkelijk was. Maar deze onderzoeken zijn niet perfect: consumenten kunnen ervoor kiezen om hun ware mening te verbergen (wie gaat er vertellen dat die veel chocolade eet?)of ze zijn zich misschien niet volledig bewust van hun eigen voorkeuren. Bedrijven in de voedings- en drankensector hebben meer objectieve onderzoeken nodig. Momenteel is hun beste hoop functionele functionele resonantiebeeldvorming (fMRI).
Het idee is dat ergens in de hersenen een “koopknop” verborgen is: een regio (of combinatie van regio’s) die invloed heeft op uw aankoopbeslissing. De belofte van neuromarketing is dat we op een dag in staat zullen zijn om deze regio te vinden, zijn activiteit vast te leggen wanneer je een advertentie bekijkt of een product te samplen en vervolgens voorspellen hoe goed dit product zal verkopen. Tot nu toe was het succes beperkt. Maar in een recente studie in NeuroImage, Simone Kühn van de universiteitskliniek Hamburg Eppendorf en haar collega’s beweren dat ze “meerdere” koopknoppen in de hersenen hebben gevonden. Lees het volledige (engeltalig) artikel hier.

Meerdere knoppen om de voorkeur van consumenten voor chocolade te ontdekken…. welke knop denk jij succesvol te kunnen bereiken?

Maar…werkt dat Neuromarketing wel?

Een auteur schrijft: Een van de angsten die worden opgeworpen door critici van neuromarketing is dat marketeers door het observeren van de hersenen van onderwerpen die op advertenties reageren, in staat zullen zijn om die advertenties veel manipulatiever te maken dan die welke zijn ontwikkeld met behulp van conventionele benaderingen.

note RR: dit is de oude reclame, maar daar zat ook al het verschijnsel van de snel draaiende film met cola beelden, waarna iedereen uit de bioscoop veel meer cola ging drinken, ook verboden in Nederland.

De schrijver vervolgt: Ik geloof niet dat dit zal gebeuren (net zoals sommige marketeers dat zouden willen), en het antwoord ligt in chocolade.
Laten we even aan chocolade denken – het bestaat al eeuwen, het komt in vele vormen en variëteiten, en het heeft zelfs verslavende eigenschappen. Wat als Microsoft (bijvoorbeeld) besloot om in de chocolademarkt te stappen, de beste formuleerders van de beste chocolatiers ter wereld aannam en besloot om hun eindproduct te optimaliseren met behulp van hersenscans. Dit zou inderdaad duivels zijn … neem een ​​verslavend product dat mensen al willen, en scan vervolgens de hersenen van proefpersonen terwijl ze monsters voeren om te zien welk recept hun pleziercentra maximaal verlichtte. (Ik zal trouwens een vrijwillige vrijwilliger zijn voor een dergelijke studie.) Duivelsch, maar zou het werken? ik denk het niet.

Chocolade eten in de MRI scan. Zou dat al eens gedaan zijn? Er zijn vele onderzoeken toch die vaststellen dat het stofje dat je in je hoofd krijgt bij sex, hetzelfde stofje is als je krijgt als je chocolade eet? Of is er nog meer al bekend? Voor het hele artikel kijk hier.

Neuromarketing… zo jaren 2016…..

Een artikel schrijft: Uit talloze neuroscience-onderzoeken blijkt dat onze hersenen een onbewuste en autonome invloed op ons gedrag hebben. Toch is het de vraag of het onze hersenen zijn die bepalen wat we doen en laten. De laatste jaren is er veel aandacht voor de invloed van DNA op ons gedrag. Na neuromarketing zou ‘DNA-marketing’ wel eens ‘the next big thing’ in ons vakgebied kunnen worden. Om een beetje in dit vakgebied thuis te geraken, hebben we een intrigerend boek over dit onderwerp voor je samengevat. In ‘My beautiful genome’ zet de Deense wetenschapsjournalist Lone Frank uiteen wat de invloed van onze genen is op wat we doen en wie we zijn.

Note RR: leuk gaan we het in de lessen ook over Satre hebben en het existentialisme, de mooi filosofische stroming die opgang maakte na de 2e wereldoorlog. Of Schoppenhauwer met de gedachte dat vrije wil niet bestaat. Ben ik het wel mee eens overigens….

Lees het artikel over DNA hier.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: