Prijzen van chocolade

De chocolade markt heeft natuurlijk veel invloed van de tarieven van de grondstoffen en het productieproces. Wat is daar over te lezen?

De Telegraaf schrijft in een artikel van december 2016:

Cacaobonen noteren in prijs 30% lager dit jaar ten opzichte van het kwakkeljaar 2015. De bonen zijn de grote verliezer tussen alle verhandelde grondstoffen. De nieuwe futurecontracten, voor levering over enkele maanden tot jaren, zijn naar een driejaars dieptepunt gezakt.

Prima oogsten

Handelaren wijzen op de sterke regenbuien in westelijk Afrika, de regio met de meeste cacaoproducenten waarin Ghana en Ivoorkust domineren. Het oogstweer was al redelijk, de regen zorgt voor prima oogsten. Tegelijkertijd zijn mensen steeds minder chocolade gaan eten, consumenten zoeken gezondere vervangers. Bedrijven vervangen daarnaast suiker voor de zoete smaak met vervangers.

Naar overschot

Dat betekent dat voor het eerst in zes jaar de cacaomarkt van een tekort naar een overschot zal gaan, berekenen analisten van Citigroup. Dat zet voor levering van cacao de komende maanden druk op de prijzen. Die dodelijke combinatie van minder vraag en groter aanbod zal volgens hedgefondsen de norm worden.

Grondstoffenanalisten van ING Research zien dat speculanten in bijvoorbeeld de aan de Londense beurs verhandelde cacao in hoog tempo (-36%) al hun futureposities aan het verkopen zijn. Ze maken al verlies, maar vrezen voor de komende maanden het ergste.

Grote verkoop

,,Een nogal belangrijke beweging. De verwachting van betere oogsten in West-Afrika hebben tot een grote verkoop geleid”, zeggen de analisten van ING Research.

De markt is bovendien scherper geworden op prijsontwikkelingen in deze traditioneel weinig betrouwbare markt, wijs geworden van sterke prijsstijging tussen 2010 en 2015 toen oogsten juist achterbleven. Op de achtergrond speelt echter groot optimisme over de hele grondstoffenmarkt voor 2017. Naar olie tot tarwe, staal en steenkool zal er meer vraag komen, zo is uit de grote futurecontracten voor latere levering van deze grondstoffen op te maken.

WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: